Contacteer ons: 058 53 38 33

Aquaduin / IWVA ov

> Nieuws

Voltooiing insectenhotel bij het bezoekerscentrum

Nu het weer wat warmer wordt zullen we ze opnieuw vaker te zien krijgen: bijen. Hun gezoem boezemt sommigen wat angst in, maar eigenlijk kan het belang van deze dieren niet overschat worden. Honingbijen, solitaire bijen en hommels bestuiven gratis en voor niks de bloemen van zowel wilde planten als van onze voedingsgewassen. Zonder bestuiving waren er geen kersen, frambozen, appels of peren, maar ook geen courgettes of paprika’s.

Het spreekt dus voor zich dat we onze bijen moeten koesteren, maar jammer genoeg gaat het niet goed met ze. Samen met andere insectensoorten vertonen de populatiegroottes van de verschillende bijensoorten een dalende trend. Deze achteruitgang is deels te wijten aan de opmars van de parasitaire varroamijt, maar ook aan zowel het legale als het illegale gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de land- en tuinbouw, de industrie en in tuinen van particulieren. Bovendien verdwijnt ook nog steeds veel geschikt habitat onder beton, asfalt en grindvlakken en worden onze tuinen en het platteland steeds strakker, zonder “onkruid”.

De IWVA zet zich in om de bijen het broodnodige duwtje in de rug te geven. Uiteraard blijft het beschermen van hun habitat het belangrijkst. Daarom doen we er alles aan om onze natuurgebieden goed te blijven beheren. Het nieuwe insectenhotel zorgt er dan weer voor dat vooral solitaire bijen een geschikte plaats vinden om hun nest te maken en hun eitjes af te zetten. Ook andere nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes en oorwormen kunnen er terecht.

Wil je zelf ook de bijen ondersteunen? Zorg voor streekeigen planten in de tuin of maak je eigen insectenhotel. Neem voor meer informatie en inspiratie eens een kijkje op https://www.weekvandebij.be/

12.05.2021
Terug naar het nieuwsoverzicht